уторак, 7. октобар 2014.

Okolo naokolo

Ideju za ovo jelo sam dobila gledajući TV emisijua gastronomad Rekoh samo ideju. Uostalom kako god ga pravili ukus je fenomenalan i poželećete još koji put da ga napravite.
Potrebno vam je: 

1 kg svinjskih papaka
3 glavice crnog luka
1kašika masti
3 šargarepe
1 paštrnak
1kašika masti
2 kašikice aleve paprike
soli i bibera po ukusu

Za savijaču vam je potrebno

2 šolje brašna (šolja od 3 dl)
šolja tople vode
prstohvat soli
1 dl ulja
Još vam je potrebno brašna za posipanje

Priprema
Lukac iseći na rebarca i propržiti ga na masti. Papke dobro očistiti i oprati i staviti u lonac sa lukom, dodati šargarepu i paštrnak isečene na kolutove. Dodati papriku so i biber i promešati. Naliti vodom da ogrezne poklopiti i polako krčkati. 

Za to vreme  zamesiti 2 šolje brašna sa šoljom tople vode soli i 2 kašike ulja. Paziti da nema grudvica. Testo će biti lepljivo. Istresti testo na sto posuti sa malo brašna i mesiti dok se prestane lepiti za prste. Testo ne sme biti tvrdo već veoma mekano. Napravite dve jufkice. Premažite sa malo ulja. Pokrijte sa platnenim stolnjakom i ostavite da se testo odmori dvadesetak minuta. Posle razvucite koru na stolnjaku dobro je poprskajte sa uljem napravite rolnu i uvijte je kao za pitu. Tako uradite i sa drugom rolnom.

 Proverite da li su papci omekšali  i da li ima dovoljno safta i tad stavite vašu savijaču preko variva kao poklopac. Poklopite i ostavite da se krčka još pola sata. Pri služenju savijača se seče kao torta i uz nju ide donji pripadajući sloj. Ovo jelo možete poslužiti i toplo i hladno. Kada se ohladi ono se želira.


Нема коментара:

Постави коментар