уторак, 28. октобар 2014.

Krš i lom torta


Veoma interesantan naziv za jednu tortu, a odmah vas i asocira šta treba da uradite da bi torta bila savršena. Praktičo sav materijal koji koristite za torte treba da skršite i slomite i da upotrebite za ovu tortu. Na par sajtova sam naišla na recept za ovu tortu i na svakom je recept bio drugačiji. Naravno nisu svi imali iste sastojke u frižideru. Tortu pravite po svom ukusu i uživajte. Uspeće ne brinite. Ja sam koristila ove sastojke
Za koru:
1 oblanda
10 belanaca
1 kašika sirćeta
100 grama šećera
100 grama kokosa
1 kašika brašna
za preliv kore
2 dl mleka
2 kašike šećera
Za fil
10 žumanaca
10 kašika šećera
4 kašike gustina
6 kašika brašna
12 dl mleka
250 grama margarina
100 grama šećera u prahu
10 seckanih bananica
100 grama šarenih žele bonbona
300 grama lomljenog petit keksa
za ukrašavanje
3 kesice šlaga
mleka po potrebi da se umuti šlag
Priprema
 Umutiti 10 belanaca u čvrst sneg pa dodati šećer i nastavite sa mućenjem. Kada je masa dovoljno čvrsta dodati kokos, brašno i sirće i pažljivo mešati sa varjačom da se masa izjednači. Gotovu smesu izručiti na hrapaviju stranu oblande, pažljivo poravnati i staviti u pleh pa u rernu da se ečena 200 stepeni.
Kada je kora pečena malo je prohladiti pa preliti sa 2dl prokuvanog mleka u koje ste dodali 2 kašike šećera. Ostaviti da kora upije
Priprema fila
Umutiti žumanca  sa 10 kašika šećera, 4 kašike gustina, 6 kašika brašna i 2 dl mleka tako da nema grudvica.Ovu smesu dodati u 1 l kipućeg mleka i mešati dok se fil ne zgusne. Ostaviti fil da se ohladi. Umutiti margarin sa šećeromu prahu penasto pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila.Kada ste masu dobro umutili dodajte i ostale izlomljene sastojke pa promešajte varjačomda se fil izjednači. stavite fil preko kore i ukrasite šlagom. Ostavite tortu da se prohladi paposlužite.

Нема коментара:

Постави коментар