среда, 15. април 2015.

Listići

Jednostavni, brzi i ukusni
Potrebno je 
20 gr kvasca
1 šolja mlakog mleka mleka
1jaje
1 kašikica šećera
1 kašikica soli
Oko pola kilograma brašna
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
 Priprema:
  • U toplo mleko staviti kvasac da nadođe
  • U činiji razmutiti jedno jaje
  • Dodati nadošao kvasac,so i šećer
  • Polako dodavati brašno i umesiti mekše testo.
  • Pokriti salvetom i ostaviti  pola sata na toplo
  • Testo izručiti  na sto koji ste poprašili sa brašnom
  • Razviti na debljinu oko pola centimetra
  • Iseći na kvadratiće i svaki kvadratićraseći sa dva paralelna reza
  • Pržiti  u posudi sa dosta ulja
  • Pržene vaditi na papirne salvete da se ocede
  • Posuti prah šećeromi služiti


уторак, 14. април 2015.

Pita sa mesom

Potrebno je 
1/2 kg kora za pitu
2 dl ulja
4 dl mlake vode
20 gr kvasca
5 kašika brašna
Za nadev:
1/2 kg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
2 kašike ulja
soli i bibera po ukusu

Priprema:

  • Luk sitno naseckati i propržiti
  • Dodati meso i tiho dinstati
  • Posoliti i pobiberiti
  • Dobro promešati i skloniti sa vatre
  • Promešati brašno,ulje, vodu i kvasac da nema grudvica
  • Uzeti jednu koru premazati je mešavinom, pa preko nje staviti drugu korui nju premazati mešavinom pa onda na jedan kraj staviti deo nadeva i urolati,
  • Tepsiju podmazati uljem saviti rolnu u spiralu i staviti u tepsiju
  • Isto uraditi i sa ostalim korama.
  • Ostatak mešavine premazati preko pite.
  • Staviti pitu u rernu.
  • Rernu uključiti na 250 stepeni i peći pola sata.


среда, 8. април 2015.

Salata- Proleće

Ova ukusna salata može da zameni kompletan obrok  jer u sebi sadrži sem vitamina i dosta proteina.

Potrebno je:

1 zelena salata
100 gr spanaća
1 keleraba
1 vezica rotkvica
2 šargarepe
1 manji celer
200 gr feta sira
200 gr pečuraka
50 gr suvog grožđa
2 kašike ulja

Za preliv:

sok od jedne narandže
maslinovo ulje
soli po ukusu

Priprema:

  • Pečurke iseckati i malo propržiti na 2 kašike ulja
  • Šargarepu i celer narendati
  • Spanać i salatu iseći na rezance
  • Kelerabu i rotkvice iseći na kockice
  • Sir takođe iseckati na kockice
  • Sve sastojke pomešati
  • Preliti sa maslinovim uljem i sokom od jedne ceđene narandže
  • Ako je potrebno malo posoliti
  • Promešati i poslužiti sa prepečenim hlebom