уторак, 24. фебруар 2015.

Lava mafini


Potrebno je:
4 jaja
180 gr šećera
300 gr čokolade
200 gr margarina
2 kašike kakaoa
200 gr brašna
1 kašikica sode bikarbone
300 gr smrznutih višanja
sladoledod vanile
i još margarin za podmazivanje i mrvice za posipanje kalupa za mafine.
Priprema:

  • Sladoled od vanile pripremiti po uputstvu sa vrećicei ostaviti u zamrzivač
  • U šerpu staviti višnje i 4 kašike šećera. Kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se šećer ne istopi i ne dobije gust sirup.
  • 100 grama čokolade  izlomiti na kockice.
  • Uključiti rernu.
  • Kalupe za mafine podmazati margarinom i posuti mrvicama.
  • Na pari istopiti 200 gr čokolade, 200gr margarina i kakao prah. Mešati dok se ne dobije  kompaktna masa.
  • Umutiti šećer i jaja, dodati masu od čokolade, promešati pa dodati brašno sa sodom bikarbonom
  • Sipati masu do pola u kalupe za mafine preko toga staviti jednu višnju iz sirupa i jednu kocku izlomljene čokolade pa preko toga nasuti ostatak mase za kolače.
  • Peći na temperaturi od 200 stepeni oko 7 minuta
  • Služiti topao sa kuglom sladoleda i ostatkom sirupa od višanja.



понедељак, 23. фебруар 2015.

Tiramisu mafini


Potrebno je
140 gr brašna
1/2 kašikice praška za pecivo
1/4 kašikice soli
60 ml mleka
1 vanilin šećer
60 gr maslaca
3 cela jaja
3 žumanca
220 gr šećera
Sirup
80ml skuvane jake crne kafe
30 ml ruma
50 gr šeećera
Fil
250 ml slatke pavlake
250 grama sira
60 grama šećera u prahu
Priprema

  • Uključiti rernu
  • Kalupe za mafine podmazati margarinom i posuti mrvicama
  • Pomešati brašno so i prašak za pecivo
  • Rastopiti maslac sa mlekom na tihoj vatri
  • Jaja, žumanca, vanil šećer i šećer mutiti najvećom brzinom oko 5 minuta
  • Dodati brašno i varjačom promešati i na kraju dodati maslac.  Sve sjadiniti i napuniti kalupe do 2/3 i peći oko 15 minuta na temperaturi 180 stepeni.
  • Ispeći izvaditi iz kalupa i ostaviti da se prohlade.
  • U vruću skuvanu i proceđenu crnu kafu dodati rum i šećer. Svaki mafin probušiti i premazati sa ovim sirupom.
  • Umutiti slatku pavlaku dodati sir i šećer. 
  • Ukrasiti svaki mafin ovim filom.


недеља, 22. фебруар 2015.

Kuglof sa suvim voćem

Potrebno je:
500 gr  brašna
20 gr svežeg kvasca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1,5 dl mleka
pola margarina (125 grama)
2 jaja
100 grama šećera
rendana kora 1 limuna
rendana kora 1 narandže
15o gr oraha
50 grama suvog grožđa
50 grama suvih šljiva
50 grama brusnica
50 grama čokolade
Sirup
1/2dl vode
4 kašike šećera
1 limun
Priprema
- U toplo mleko staviti 1/2 kašikice šećera, 1/2 kašikuce soli, 20 grama kvasca i ostaviti da kvasac nadođe.
- Umutiti margarin šećer i jaja, dodati nadošao kvasac promešati, pa dodati brašno. Zamesiti meko testo i ostaviti na toplo mesto da naraste.
- Sitno iseckati suve šljive, čokoladu i orahe i pomešati sa suvim grožđemi brusnicama.
-Podmazati kalup za kuglof sa malo margarina.
-Uključiti rernu.
-Testo premesiti pa malo rastanjiti, staviti iseckano voće i čokoladu, pa dobro pramasiti. Oblikovati valjak i stavii u kalup za kuglof. 
-Staviti u zagrejanu rernu i peći oko pola sata na temperaturi od 200 stepeni.
-U šerpu staviti vodu šećer i limun isečen na kolutove i kuvati dok se šećer ne otopi.
-Ohlađen kolač premazati ovim sirupom


четвртак, 12. фебруар 2015.

Munchmallow cupcakes


Potrebno je:
125 gr margarina sobne temperature
1 kašikica sode bikarbone
1/2 kašikice soli
1 vanilin šećer
1 šolja šećera (250ml)
180 ml vrele vode
80 gr kakaoa
1 pavlaka (180mm)
4 jaja
1 šolja brašna (250 ml)
Nadev:
3 belanca
1/2 kašikice soli
60 ml vode
280 gr šećera
Čokoladna preliv
200 gr čokloade
3 kašike ulja
Priprema;
Kalup za mafine podmazati i posuti mrvicama
Pomešati vrelu vodu sa kakaoom tako da nema grudvica i u to dodati pavlaku. Sve dobro izmešati.
Pomešati brašno, sodu bikarbonu i so
Mikserom umutiti margarin, dodati šećer i vanilin šećer.Zatim dodati jedno po jedno jaje dobro umutiti, pa dodati brašno i mešavinu pavlake sa kakaoom.Pažljivo pomešati sa varjačom i puniti kalup do 2/3 i peći na 180 stepeni.
Za nadev u posudi izmešati belanca, vodu, šećer i so. Staviti na paru i stalno mešati mutilicom 5 minuta da se šećer otopi. Skinuti sa pare  i mikserom mutiti sa najvećom brzinom 10 minuta. Fil će se  zgusnuti tako da ako prođete kašikom po filu ostaće trag.  Ako fil nije dovoljno čvrst možete ga vratiti još minut dva na paru i miksati.
Nadev staviti u poslastičarski špric i istisnuti nadev na kolač.
Čokoladu otopiti na pari, dodati ulje dobro promešati da se sve izjednači. Ostaviti da se ohladi desetak minuta pa kašikom preliti preko nadeva.