недеља, 28. децембар 2014.

Sendvič sa tunjevinom


Volim za doručak da pojedem sendvič sa dosta voća i povrća. Sad u zimsko vreme kad ima nara, sušenog voća i turšije izbor najčešće pada na to.
Potrebno je:
1 konzerva tunjevine
3 šargarepe
1 manj celer
1 glavica crnog luka
2 kisela krastavčića
1 nar
50 gr suvog grožđa ( mogu suve šljive)
so po ukusu
Priprema
Nar očistite, ostalo povrće i voće iseckajte sitno, pomešajte sa tunjevinom i smesa za sendvič je gotova.
Hleb isecite na tanke režnjeve, ako volite prepecite ga, natrljajte belim lukom, premažite maslacomi stavite mešavinu sa tunjevinom.
Prijatno

Zapećeni praziluk


Ovo veom ukusno jelo možete veoma brzo napraviti za doručak

Potrebno je:

4 parčeta bajatog hleba
malo ulja
2 jajeta
1 veći praziluk
1 pavlaka
1 dl  mleka
soli po ukusu

Priprema

Hleb iseći na kockice, poprskati uljem i staviti u rernu da se zapeče.Praziluk iseći na rezance duge 5cm i obariti na minut dva u slanoj vodi. Umutiti jaja pavlaku i mleko. Izvaditi hleb  iz rerne preko njega  staviti obaren praziluk i zaliti mešavinom jaja pavlake i mleka. Ako volite slanije možete dodati malo soli . Vratiti u rernu da se zapeče.Služiti uz jogurt ili čaj.

недеља, 14. децембар 2014.

Vanilice II (posno)

Vanilice su starinski kolač koga svi vole. Uglavnom se pravi od namirnica koje svaka kuća ima. Brašno, šećer, mast i jaja. Posle je stigao limun koji im je sa svojim sokom i narendanom koricom poboljšavao ukus. Danas se retko može naći limun koji nije hemijski tretiran pa se korica ne stavlja. Ako umesto masti stavite ulje i ne dodate jaja možete dobiti posne vanilice. Ja sam danas  isprobala recept  sa margarinom i dobila sam savršene vanilice

Potrebnoje:
3 šolje oštrog brašna (šolja od 3 dl)
0,5 šolje šećera
0,5 šolje mlevenih oraha
1 margarin
0,3 dl rakije
0,3 dl vode
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo

I još je potrebno:

pekmez od kajsije za spajanje vanilica
prah šećer za posipanje

Priprema

Margarin iseći na listiće pa dodati brašno,šećer, prašak za pecivo,orase i vanil šećer pa dobro izradite, zatim  dodajte rakiju i nastavite da mesite. Na kraju dodajte vodu ako je potrebno. umesite testo razvijte na debljinu od 5 mm i modlom vadite vanilice. Stavljajte ih u pleh prekriven pek papirom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko osam minuta. Vanilice moraju da ostanu blede. Premažite vanilice pekmezom i spajajte dve po dve. Na kraju ih uvaljajte u prah šećer.