субота, 11. август 2012.

Piletina u testu

Recept za ovo jelo sam našla u Velikom narodnom kuvaru. Veoma je ukusno pa vam ga sa zadovoljstvom prenosim.
Potrbno je:
1 pile od oko 1,5 kg
4 glavice luka
2 šargarepe
Malo celera
pola čaše vina
Kašika celerovog lista
Kašoka masti
5 jaja
4 kašike brašna
Soli i bibera po ukusu.
Priprema:

U šerpu staviti mast dobro zagrejati pa dodati sitno iseckan luk i dinstati, dodati šargarepu isečenu na kolutove i celer na kockice i nastaviti sa dinstanjem. Dodati celerov list i na komade isečeno pile i nastaviti sa dinstanjem. Dodati pola čaše vina i vode ako je potrebno. Posoliti i pobiberiti po ukusu. i nastaviti sa kuvanjem. Kad meso omekne, uzeti vatrostalni sud pa poređati piletinu, a po njoj povrće. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg pa dodati i žumanca a zatim i brašno. Testo preliti preko piletine i staviti u rernu da se peče pola sata.




уторак, 7. август 2012.

Punjeni plavi patlidžan

Potrebno je:
4 plava patlidžana
300 grama šampinjona
100 grama pirinča
100 grama pavlake
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
soli po ukusu
ulje
Priprema:
Plavi patlidžan oprati preseći uzduž na pola i obariti. Obaren patlidžan staviti na tanjir i kašikicom izdubiti sredinu. U  tiganj staviti 2 kašike ulja da se zagreje, pa iseckati sitno glavicu crnog luka i staviti da se dinsta. Šampinjone sitno iseckati pa staviti u tiganj. Dodati jednu izrendanu šargarepu i sredinu od patlidžana. Obariti 100 grama pirinča i staviti u tiganj. Sve dobro promešati i posoliti po želji.Patlidžane staviti u vatrostalan sud i puniti ih ovom smesom. Umutiti pavlaku i preliti preko patlidžana.














 Preliti sve to sa dosta ulja i peći u zagrejanoj rerni.



понедељак, 6. август 2012.

Karfiol sa maslacem

Potrebno je:
1 glavica karfiola
100 grama maslaca
100 grama mrvica
soli po ukusu.
Priprema:
Glavicu karfiola od oko 1kg oprati  i očistiti od spoljnih listova. Staviti je da se kuva u posoljenu ključalu vodu. Kada je karfiol kuvan izvaditi ga, razdvojiti na cvetiće i staviti na tanjir. U tiganju zagrejati maslc, dodati mrvice malo propržiti i preliti preko karfiola. Služiti uz pečenje.

недеља, 5. август 2012.

Prilog od plavog patlidžana

Potrebno je:

  • 700g plavog patlidžana
  • 1 glavica crnog luka
  • 2čena belog luka
  • 3 sveža paradajza
  • 4paprike
  • 4 kašike ulja
  • peršunov list
  • 2 kašike mrvica
  • so i biber po ukusu




Priprema:
Plavi patlidžan oljuštite, iseckajte na kockice i posolite. Ostavite da stoji 20 min, a zatim dobro isperite hladnom vodom. U šerpu stavite ulje, zagrejte i dodajte sitno naseckan crni luk. Prodinstajte pa dodajte sitno seckan beli luk, paradajz oljušten i iseckan na kockice, papriku isečenu na rezance i pripremljen plavi patlidžan.Posolite.  Promešajte i malo prodinstajte. Dodajte mrvice i ponovo promešajte.Poklopite šerpu i ostavite da se dalje dinsta dok povrće ne omekne. Ako je potrebno dodajte malo vode. Kada je povrće gotovo dodajte kašiku sitno seckanog peršunovog lista, pobiberite i ostavite još par minuta na vatri.







петак, 3. август 2012.

Knedle sa šljivama

Potrebno je:
700 grama belog krompira
2 jajeta
kašika šećera
kašika maslaca
Oko 700 grama brašna
100grama maslaca
100grama mrvica
100grama šećera
Šljive
Kocke šećera koliko bude knedli
Priprema:
Obariti krompir u ljusci. Kada je kuvan oljuštiti ga  i ispasirati ga.

 Dodati 2 jajeta, kašiku šećera, maslac i brašno i zamesiti mekše testo, koje se odvaja od prstiju.
Šljive oprati i očistiti ih od koštica. Ako su krupne podeliti ih na pola. U svaku šljivu staviti kocku šećera.Testo razviti i iseći na kvadratiće na svaki staviti šljivu i oblikovati knedle.

 

U veću šerpu staviti vodu da proključa i stavljati knedle. Kada isplivaju kuvati ih još desetak minuta.
Izvaditi ih rešetkastom kašikom


U tiganj staviti maslac rastopiti ga i dodati mrvice. Malo ih propržiti pa u njih uvaljati knedle, a zatim u šećer.