уторак, 17. јул 2012.

Riba na pirinču

Ako volite ribu, ovo jelo ćete veom brzo pripremiti.
Potrebno vam je:
  • 1 šaran od  1,5 kg
  • 8  kašike ulja
  • 2 glavice luka
  • 2 zrela paradajza
  • 1 šolja od 2,5 dl pirinča
  • 2 šolje vode
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašikica aleve paprike
  • 2 dl pavlake
  • soli po ukusu
Priprema:
Šarana očistite i isecite na potkovice. Glavu i rep iskoristite za pravljenje čorbe, a potkovice posolite i ostavite u stranu.
Zagrejte 4 kašike ulja i dodajte sitno seckani luk, i malo prodinstajte. Oljuštite paradajz, iseckajte ga i dodajte u luk i nastavite da dinstate. Tada dodajte pirinač, malo prodinstajte, dodajte vodu, Posolite i dobro promešajte. Skinite  sa vatre i izručite u sud u kojem ćete ga peći, a koji možete da iznesete na sto.

Pomešajte 2 kašike brašna sa jednom kašikicom aleve paprike i u to uvaljajte potkovice od šarana, pa ih poslažite po pirinču. Potkovice prelijte sa 4 kašike ulja. Umutite 2 dl pavlake pa i nju prelijte preko potkovica šarana. Stavite u zagrejanu rernu da se peče pola sata. I pirinač i riba će se ispeći za to vreme.

недеља, 15. јул 2012.

Torta sa kupinama

Nedelja je. Imam malo više vremena, pa da i ja pokušam da napišem blog, nadam se da će biti ukusan kao i ova torta o kojoj ću da pišem. Kada  pravim kolače i torte najčešće koristim: brašno, jaja, maslac, mast, ulje, šećer, orase, pirinač, žito, šargarepu, bademe, lešnike i drugo voće. Ponekad koristim šlag. Dodam cimeta, vanile. Ne volim da pravim kolače sa redom keksa i redom šlaga. Retko pravim kolače  koji se ne peku. Volim kad kuća zamiriše. Pa hajde da danas napravimo jedan takav kolač.

                                        Torta sa kupinama
Za kore je potrebno:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
Za  žuti fil je potrebno:
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 1 l mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 200 gr maslaca
Za beli fil vam je potrebno: 
  • 4 belanca
  • 12 kašika šećera
  • 2 dl vode
Potrebno vam je još:
  • 0,5 kg kupina ili nekog drugog voća (jagode, maline...)
  • Sok od jedne narandže
Priprema:
Ulupati čvrst sneg od  6 belanaca, pa dodati (jednu po jednu) 6 kašika šećera, neprestano mešajući. Dodati i jedno po jedno žumance, stalno mešajući mikserom. Kada se masa izjednači pomešati brašno sa praškom za pecivo i sipati u masu, ali sada pažljivo mešati varjačom da belanca ne bi pala. Pleh, prečnika 28 cm obložiti pek papirom i izručiti masu. Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći oko 20 minuta. Kada se kora ispekla, ostaviti je da se ohladi, pa je preseći na dva dela.
Za žuti fil umutiti 4 žumanca, dodati 4 kašike šećera, 4 kašike oštrog  brašna, 2 vanilin šećera i malo mleka da se dobije kremasta masa. Ostatak mleka staviti na  ringlu da provri pa dodati krem i mešati  dok se fil ne ukuva. Ostaviti ga da se ohladi, povremeno ga promešati da se ne stvori pokorica. Kada se fil ohladio umutiti penasto maslac pa polako dodavati kašiku po kašiku fila neprestano mešajući. Na kraju ćete dobiti penastu masu.
U kalup za tortu stavite koru, poprskajte sa sokom od narandže i poslažite kupine.
Preko kupina stavite žuti fil

Ponovite : kora, sok, kupine pa žuti fil. Kada ste sve to poslagali sada napravite beli fil. 
U vodu stavite šećer i kuvajte. Šećer je dobro ukuvan, ako stavite kašiku u masu pa je izvadite, a kapljice koje padaju sa kašike se povezuju. Ulupajte belanca u čvrst sneg i tankim mlazom sipajte ukuvan šećer u belanca neprestano mešajući. Belanca će se udvostručiti. Ova belanca treba mešati i kada ste izručili sav šećer još desetak minuta. Ovako napravljen beli fil stavite preko torte.Tortu rashladite i služite.
Ako umesto belog fila želite da stavite šlag, treba voditi računa da je šlag manje sladak pa u tom slučaju u žuti fil treba dodati 200 grama šećera u prahu. Šećer u prahu tada treba umutiti zajedno sa maslacem.